Oldtimers beter dan nieuw

15 januari 2019

Onderstaand artikel verscheen op 15 januari 2019 in De Telegraaf.

LIMMEN • Na het zien van een indrukwekkende film over de klimaatveranderingen besloot Menno Schilder een daad te stellen. Hij bouwde zijn oldtimer om tot een elektrisch exemplaar. Dat leverde niet alleen een duurzame auto op, maar ook een bedrijf: Schilder Electric.

In de garage in Limmen prijkt een Land Rover Defender 110 uit 1971. Aan Menno Schilder de taak om deze klassieke benzineslurper om te bouwen tot schone auto. „Na de ombouw kan de auto weer jaren mee”, ver- telt hij. „Eigenlijk wordt de 2.0 versie beter dan het origineel. Niet alleen technisch maken we alles weer top, de auto wordt ook mooier en sneller en zal bovendien geen schadelijke CO2 meer uitstoten.”

De oorsprong van Schilder Electric ligt in 2013. In dat jaar ziet de jonge autoliefhebber de film The Age of Stupid. „In die film zie je hoe een klein Nigeriaans dorp zwaar wordt getroffen door de oorlog om olie. Ik speelde al langer met het idee om mijn Volkswagen Kever elektrisch te maken en na die film besloot ik het echt te doen. Het beetje twijfel dat ik nog had werd weggenomen door een buurman die zei: ’Honderd procent elektrisch? Dat kan niet.’ Ik dacht: O nee? Dat zullen we nog weleens zien!”

Als telg van een Noord- Hollands familiebedrijf in automobielen had Schilder aan technische kennis geen gebrek. „Ik wist precies wat ik wilde: een hogere topsnelheid en een hoge actieradius.” In de garage van zijn ouders verving Schilder de motor voor batterijen en maakte – met hulp van zijn vader – ook de rest van de auto weer als nieuw. Het resultaat: een topsnelheid van ruim 160 km/uur en een actieradius van maar liefst 170 kilometer. Zelfs ‘gewone’ elektrische auto’s kwamen toen niet zo ver.

Hoewel Schilders project succesvol was, leek het erop dat het bij die ene ombouw zou blijven. Tot vorig jaar. „Een collega Kever-bezitster vond me via internet en vroeg of ik haar auto ook elektrisch wilde maken. Voor haar auto gebruikte ik de nieuwste Tesla-batterijen met een nog veel hogere actieradius. Ze was zo enthousiast dat ze een filmpje over mij liet maken. Sindsdien krijg ik bijna elke week wel een aanvraag en mag ik samen met mijn vader aan de mooiste oldtimers sleutelen.”

De taken bij Schilder Electric zijn duidelijk verdeeld. „Mijn vader houdt zich bezig met de motor en het plaatmateriaal. Ik doe de software en de elektronica. We vullen elkaar goed aan, en zijn allebei super perfectionistisch. Dat mag ook wel; het ombouwen is best een dure operatie. Minimaal twintigduizend euro ben je zo kwijt. Liefhebbers hebben het er graag voor over. Ze krijgen er in feite een splinternieuwe en superzuinige auto voor terug.”

Welke oldtimer zou jij willen laten ombouwen door Schilder Electric?
Laat het ons weten op info@schilderelectric.nl!